Permisele de conducere ar putea dispărea. Reprezentanții României au participat la discuțiile de la Bruxelles

Nu peste mult timp, oamenii nu vor mai avea nevoie de permis ca să circule cu mașinile. Experții s-au adunat de curând pentru o dezbatere privind viitorul mașinilor în Europa.

Siguranţa transportului rutier, în contextul apariţiei vehiculelor autonome, devine o provocare pentru Europa, susţin experţii întruniţi în această lună la Bruxelles, la conferinţa ‘Viitorul transportului în Europa: provocarea noilor tehnologii pentru siguranţa rutieră’, organizată de CITA (International Motor Vehicle Inspection Committee) sub patronajul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

La dezbateri, România a fost reprezentată de o delegaţie a Registrului Auto Român, formată din Claudiu Mija, Marius Damachi şi Cătălin Ghimpuşan, dar şi de Marius Alban, consilier pentru afaceri europene în cadrul Direcţiei Transport Rutier a Ministerului Transporturilor, care a ţinut discursul de deschidere a conferinţei.

În urma analizei, experţii au tras concluzia că există cel puţin trei aspecte care trebuie puse la punct: răspunderea în cazul unui accident provocat de un vehicul autonom, accesul la datele stocate în computerele maşinii şi procedura de autorizare pentru intrarea în circulaţie a vehiculelor autonome, după efectuarea unor teste riguroase. Practic, automobilele vor obţine ‘permisul de conducere’. O teorie interesantă, prezentată de ‘Autonomous Vehicle International’, a fost abordată şi explicată de inginerul Marius Damachi, şeful Departamentului Omologări de Tip din cadrul Registrului Auto Român pentru Agerpres.

„Oamenii au capacitatea de a învăţa rapid să manipuleze şi să exploateze mediul existent. Ce se va întâmpla într-un oraş când oamenii vor învăţa că toate AV-urile sunt întotdeauna programate să se oprească, să nu treacă peste oameni? Cu siguranţă, oamenii vor profita de această situaţie şi vor umbla fără teamă printre maşini, ştiind că nu există nicio ameninţare din partea vehiculelor autonome care se apropie. Ca reacţie, AV-urile se vor opri. Înmulţiţi acest scenariu de mii de ori pentru un oraş şi imaginaţi-vă blocajele de trafic care ar putea apărea’, a explicat inginerul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: